LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse folosesc noi tactici pentru a păcăli apărarea aeriene ucraineană în detectarea rachetelor rusești

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse folosesc noi tactici pentru a păcăli apărarea aeriene ucraineană în detectarea rachetelor rusești

Forțele ruse au efectuat patru lovituri cu rachete Kalibr asupra orașului Mykolaiv pe 27 aprilie, iar surse ucrainene au raportat că forțele ruse au direcționat rachetele folosind diferite caracteristici ale terenului, diferite înălțimi de lansare și multiple modificări ale traiectoriei pentru a complica detectarea lor de către apărarea aeriană ucraineană.

Atac cu rachetă Kalibr în Ucraina. Foto: EPA-EFE

UPDATE 06.53 Comandamentul militar rus pare să remanieze conducerea organelor de comandă asociate cu generarea forței de luptă, susținerea și logistica. Mai mulți bloggeri ruși de seamă au susținut pe 27 aprilie că generalul colonel Aleksey Kuzmenkov, șef adjunct al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia), l-a înlocuit pe generalul colonel Mikhail Mizintsev în funcția de ministru adjunct al apărării al Federației Ruse pentru logistică. Un blogger afiliat Wagner a susținut că demiterea lui Mizintsev ar putea fi rezultatul unui control al pregătirii pentru luptă a trupelor Flotei de Nord, efectuat de fostul comandant al forțelor aeriene (VDV) și afiliat Wagner, generalul colonel Mihail Teplinsky, care a fost recent renumit într-un rol de comandă nespecificat în Ucraina. Bloggerul a susținut că inspecția lui Teplinsky a relevat că trupele din anumite locuri ale frontului nu primeau armele necesare. Grupul Wagner s-a confruntat cu probleme semnificative în relațiile sectorul de logistică din armata rusă, iar rolul raportat al lui Teplinsky în identificarea problemelor legate de aprovizionare poate prevesti o concentrare reînnoită a organelor ruse de susținere pe furnizarea de arme căte grupul Wagner cu sprijinul logistic necesar, deoarece afilierile lui Teplinsky cu Wagner sunt bine stabilit. ISW a raportat anterior, pe 24 septembrie 2022, că Mizinstev l-a înlocuit pe generalul de armată Dmitri Bulgakov în funcția de șef al logisticii și că Mizintsev a fost anterior șeful Centrului de control al apărării naționale a Rusiei și a supravegheat comanda Diviziei 150 de infanterie motorizată (Armata a 8-a combinată, Districtul militar sud) în timpul operațiunilor rusești de la Mariupol în primăvara anului 2022. Bloggeri ruși au raportat, de asemenea, că fostul șef al Direcției a 8-a a Statului Major al Rusiei (Protecția Secretului de Stat) Yuri Kuznetsov va deveni șef al Direcției Principale de Personal a Ministerului rus al Apărării și că Stanislav Gadzhimagomedov, șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major al Rusiei, îl va înlocui pe generalul Oleg Gorșenin. în calitate de șef al Centrului de control al apărării naționale. Surse oficiale ruse nu au confirmat încă aceste modificări.

UPDATE 06.24 Cele trei organe de comandă care se pare că primesc o nouă conducere ca parte a acestei remanieri sunt demne de remarcat deoarece sunt asociate cu gestionarea aspectelor legate de generarea forțelor rusești, susținerea trupelor și supravegherea logistică. Centrul de Control al Apărării Naționale a Rusiei este organismul responsabil de coordonarea acțiunilor Forțelor Armate Ruse și este, în esență, centrul nervos al întregului Minister al Apărării (MOD) al Rusiei. Pe lângă acțiunile de coordonare ale Centrului de Control al Apărării Naționale, organele responsabile cu supravegherea personalului și logistică facilitează funcțiile critice de susținere a trupelor. Statul Major al Rusiei s-ar putea lupta pentru a pune în aplicare aceste schimbări, deoarece teama față de o contraofensivă ucraineană crește în spațiul informațional rusesc. Aceste schimbări sugerează, de asemenea, că, la ora actuală, comandanții existenți responsabili de aceste funcții nu au reușit să faciliteze în mod corespunzător ofensiva de iarnă a Rusiei, care a culminat în mare măsură fără a obține câștiguri substanțiale. În orice caz, este puțin probabil ca aceste schimbări să stabilească condițiile pentru ca forțele ruse să răspundă la o contraofensivă ucraineană în timp util. Aceste schimbări pot face parte dintr-un efort mai larg de reformare și oficializare a Forțelor Armate Ruse pe termen lung.

UPDATE 05.40 Oficialii occidentali și-au exprimat încrederea în capacitatea Ucrainei de a conduce o contraofensivă de succes. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 27 aprilie că NATO a antrenat și echipat mai mult de nouă brigăzi ucrainene noi, subliniind că forțele ucrainene se află într-o poziție „puternică” pentru a relua teritoriul capturat în viitoarea lor contraofensivă. Stoltenberg a mai declarat că NATO și partenerii săi au livrat Ucrainei peste 98% din vehiculele de luptă promise, însumând peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și alte echipamente nespecificate. Șeful Comandamentului European al SUA (EUCOM), generalul Christopher Cavoli a declarat că SUA a lucrat îndeaproape cu forțele ucrainene pentru a dezvolta un plan de contraofensivă, inclusiv dezvoltarea unor tehnici de surprindere a forțelor ruse.

UPDATE 05.06 Forțele ruse folosesc noi tactici pentru a complica capacitatea apărării aeriene ucrainene de a detecta rachete rusești. Forțele ruse au efectuat patru lovituri cu rachete Kalibr asupra orașului Mykolaiv pe 27 aprilie, iar surse ucrainene au raportat că forțele ruse au direcționat rachetele folosind diferite caracteristici ale terenului, diferite înălțimi de lansare și multiple modificări ale traiectoriei pentru a complica detectarea lor de către apărarea aeriană ucraineană. Ministerul rus al Apărării (MOD) a recunoscut că forțele ruse au efectuat o lovitură cu rachete pe mare, cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie, pe 27 aprilie, în urma tăcerii recente notabile despre rachetele și loviturile aeriene ruse ca parte a campaniei sale mai ample în Ucraina. ISW a evaluat anterior , campania de rachete a Rusiei de a degrada infrastructura energetică unificată a Ucrainei a eșuat definitiv și că forțele ruse par să fi abandonat efortul. Forțele ruse își mențin capacitatea de a-și reînnoi campania de rachete dacă doresc. Ele pot folosi aceste tactici pentru a-și conserva stocurile de rachete de înaltă precizie în cazul unei campanii de rachete reînnoite.

UPDATE 04.51 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, pare să fi lansat o campanie reînnoită pentru a atrage atenția națională. Kadyrov a făcut public că s-a întâlnit cu câțiva oficiali ruși proeminenți – inclusiv cu directorul Serviciului Federal al Gărzii Naționale Ruse, Viktor Zolotov, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev, șeful Administrației Prezidențiale Anton Vaino și directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) Alexander Bortnikov – pe 26 aprilie. Kadyrov a susținut că a discutat diverse subiecte, inclusiv relațiile dintre regiunile ruse și guvernul federal cu Bortnikov și că Bortnikov i-a mulțumit personal pentru situația stabilă din Cecenia. Kadyrov continuă, de asemenea, să se bazeze mult pe rolul soldaților ceceni în Ucraina pentru a-și consolida propria imagine. Kadyrov a susținut pe 26 aprilie că ofițerii de securitate ceceni Akhmat-1 Special Purposes Mobile Unit (OMON) cu experiență vastă în luptă au plecat pentru a-și înlocui camarazii din Ucraina.

UPDATE 04.28 Ministrul apărării din Belarus, Viktor Khrenin s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării Li Shangfu și cu ministrul iranian al apărării, Mohammad Reza Ashtiani, la New Delhi, India, pe 27 aprilie. Eforturile continue ale Belarusului de a construi relații cu țări care fie au susținut, fie nu au condamnat războiul Rusiei în Ucraina. urmărește probabil să construiască o coaliție de țări non-occidentale și să aprofundeze căile pentru a ajuta Rusia să evite sancțiunile occidentale, despre care ISW a raportat anterior. Ministerul Apărării din Belarus (MOD) a declarat că Khrenin și Li au discutat despre statutul unui parteneriat strategic cuprinzător „pe orice vreme” între Belarus și China, precum și perspectivele de cooperare în sferele militare și generale. Menționarea de către Ministerul Apărării din Belarus a unui parteneriat „pentru orice vreme” reflectă îndeaproape eforturile Rusiei de a încadra relația chino-rusă ca un parteneriat „fără limite”, în ciuda rezervelor existente chineze. Ministerul Justiției din Belarus a declarat că Khrenin și Ashtiani au remarcat existența unui „potențial și perspective semnificative” pentru consolidarea contractelor militare și creșterea cooperării practice.

UPDATE 04.15 Forțele ruse au desfășurat operațiuni defensive în direcția Kupiansk pe 27 aprilie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elemente ale Grupului de forțe de vest rusesc (districtul militar de vest) au distrus patru grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Novoselivkse (30 km sud-est de Kupyansk). ), Vilshana (15 km nord-est de Kupyansk) și Krokhmalne (25 km sud-est de Kupyansk). Un blogger rus a remarcat că situația în direcția Kupiansk nu s-a schimbat semnificativ și că loviturile de artilerie și operațiunile de recunoaștere au loc reciproc de-a lungul liniei de contact. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse din direcția Kupiansk nu au desfășurat nicio acțiune ofensivă și continuă să-și întărească pozițiile și să folosească UAV-uri pentru a regla focul artileriei.

image

UPDATE 03.56 Forțele ruse au efectuat un atac la sol limitat în zona Kreminna pe 27 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în direcția pădurii Serebrianska (10 km sud de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au continuat bătăliile de poziție la nord-vest de Kreminna, în apropierea defileului Juravka și lângă Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna).

UPDATE 03.29 Forțele ruse nu au înregistrat niciun câștig confirmat în sau în jurul orașului Bakhmut pe 27 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat să atace în interiorul Bakhmut, iar forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut), Bohdanivka ( 5 km nord-vest de Bakhmut) și Ivanivske (6 km vest de Bakhmut). Un blogger a susținut pe 27 aprilie că forțele Wagner au ajuns la intrarea principală în Bakhmut de la Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și Ivanivske și au tăiat linia logistică principală, dar nu cea finală, în Bakhmut, dar ISW nu poate confirma această afirmație. Un blogger rus a susținut că forțele Grupului Wagner au spart liniile ucrainene lângă Khromove, dar un altul a susținut că forțele Wagner nu au intrat încă în așezare. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că detașamentele de asalt ale Grupului Wagner au capturat patru blocuri nespecificate în nord-vestul, vestul și sud-vestul Bakhmut.

image

UPDATE 03.11 Este posibil ca forțele ruse să fi mutat elemente din Districtul Militar de Est (EMD) pentru a consolida Grupul Wagner în direcția Bakhmut. Un blogger rus a susținut pe 26 aprilie că Brigada 305 de Artilerie Rusă (Armata a 5-a Combinată, Districtul Militar de Est) a operat în zona Bakhmut în ultima lună, ceea ce este prima mențiune despre prezența EMD lângă Bakhmut. Elementele Armatei a 5-a combinate ar fi putut opera recent de-a lungul liniei frontale a regiunii Zaporijia, iar alte elemente EMD au suferit pierderi majore în apropiere de Vuhledar, în vestul regiunii Donețk. Nici Ministerul rus al Apărării (MOD) și nici finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin nu au confirmat activitatea EMD în acest domeniu.

UPDATE 02.39 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk pe 27 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Avdiivka, Sieverne (5 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Krasnohorivka. (22 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). [30] bloggeri ruși au susținut pe 26 aprilie că forțele ruse au făcut progrese marginale în apropierea căii ferate la nord de Avdiivka, intrările de sud-vest de Avdiivka și lângă Krasnohorivka (5 km nord de Avdiivka). Bloggerii au mai susținut că forțele ruse au atacat la nord-est de Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka), lângă Nevelske (15 km sud-vest de Avdiivka) și spre Sieverne. Un blogger rus a susținut pe 27 aprilie că forțele ucrainene au efectuat un contraatac limitat la nord de Avdiivka, lângă Krasnohorivka. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a susținut că forțele ruse controlează 50 din 59 de blocuri în Marinka, iar un blogger s-a plâns că forțele ruse nu pot încercui forțele ucrainene în Marinka din cauza focului inadecvat al contrabateriei.

image

UPDATE 02.22 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 27 aprilie. Un blogger rus a susținut pe 26 aprilie că forțele ruse au purtat bătălii de poziție în centura forestieră de la periferia orașului Vuhledar și în zona Mykilske dacha (4 km). sud-vest de Vuhledar).

UPDATE 01.44 Forțele ruse militarizează în continuare Centrala Nucleară Zaporijia (ZNPP) pentru a se apăra împotriva posibilelor operațiuni contraofensive ucrainene pe malul de est (stânga) al lacului de acumulare Kakhovka din regiunea Zaporijia. Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat pe 27 aprilie că imaginile din satelit arată că forțele ruse au construit puncte de tragere pe acoperișurile mai multor clădiri de reactoare de la ZNPP. Un blogger rus a susținut pe 27 aprilie că forțele ruse trebuiau să consolideze pozițiile defensive la ZNPP în pregătirea contraofensivelor ucrainene și a unei posibile aterizări ucrainene pe malul de est (stânga) în zonă. Bloggerul a cerut forțelor ruse să întărească apărarea la ZNPP, lângă Energodar, și de-a lungul întregului mal de est (stânga) al lacului de acumulare Kakhovka.

UPDATE 01.17 Forțele ucrainene continuă să lovească zonele de logistică și concentrare rusești de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat pe 26 aprilie că forțele ucrainene au lovit concentrări rusești în raionul Kakhovka și de-a lungul întregului mal de est (stânga) al râului Nipro. Imaginile geolocalizate publicate pe 27 aprilie arată forțele ucrainene care lovesc pozițiile rusești la nord de Korsunka (43 km nord-vest de orașul Herson) și la sud-vest de Rybalche (35 km sud-vest de orașul Herson), precum și un post de observare rus în Kozachi Laheri (30 km est de Orașul Herson).

image

UPDATE 01.03 Forțele ruse au continuat tragerile de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Mykolaiv și Herson pe 27 aprilie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au efectuat patru lovituri cu rachete Kalibr asupra orașului Mykolaiv.

image

UPDATE 00.48 The Washington Post a scris pe 27 aprilie că documentele divulgate în SUA afirmă că oficialii militari ruși încearcă să înroleze în liniște 815.000 de soldați, fără a mai alarma oficialii guvernamentali îngrijorați de deficitul critic de forță de muncă cauzat de război. Washington Post a menționat că Rusia se confruntă cu cea mai mare lipsă de forță de muncă din ultimii 20 de ani. Agenția rusă de știri Interfax a raportat pe 26 aprilie că Serviciul Federal de Statistică al Statului Rus (Rosstat) a încetat să mai publice statistici lunare privind producția de petrol de stat. Acest lucru poate indica eforturile statului de a ascunde scăderea producției și scăderea veniturilor.

UPDATE 00.25 Autoritățile ruse continuă eforturile semnificative de recrutare care vizează populația din închisorile din Rusia. Prizonierii ruși sunt o sursă atractivă de întăriri, deoarece recrutarea lor puternic constrânsă atrage atenția publică limitată din cauza lipsei de protecție și a contribuției prezente minime la economia rusă. Statul Major ucrainean a declarat la 27 aprilie că autoritățile ruse vizează persoane cu antecedente penale, în special acuzate de terorism, pentru a reface pierderile în luptă. Statul Major ucrainean a mai declarat că forțele ruse antrenează 500 de condamnați care au ales serviciul contractual ca alternativă la închisoarea în lagărele din Starobilsk, regiunea Lugansk. Sursa de știri a opoziției ruse Mobilization News a publicat pe 27 aprilie o declarație a fostului prizonier Yuri Yakovlev, care a susținut că Ministerul rus al Apărării (MOD) l-a recrutat pe el și pe alți membri ai coloniei închisorii IK-4 din Sankt Petersburg pe 20 februarie și i-a trimis în zona de război din regiunea Donețk pe 21 februarie fără suport profesional, echipament de calitate sau condiții contractuale clare. O filială regională a Radio Liberty a remarcat că autoritățile ruse au recrutat peste 100 de prizonieri din încchisoarea IK-4 pentru a lupta în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Partizanii ucraineni au efectuat trei atacuri separate în teritoriile ocupate în 26 și 27 aprilie. Surse ruse și ucrainene au raportat pe 27 aprilie că partizanii ucraineni au folosit un dispozitiv exploziv improvizat (IED) pentru a-l ucide pe ofițerul de poliție de ocupație Oleksandr Mișcenko în Melitopol, regiunea Zaporijia. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 27 aprilie că membrii grupului de partizani ucraineni și tătari „Atesh” au ucis doi militari ruși în Velyki Kopani, regiunea Herson, în noaptea de 26-27 aprilie. Centrul a mai raportat că partizanii ucraineni au folosit un IED pentru a-l ucide pe 26 aprilie pe șeful recepției publice a partidului de opoziție controlat de Kremlin „O Rusie Justă – Pentru Adevăr” Serghei Tvetinsk, în mașina sa, lângă Nova Kakhovka, regiunea Herson.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

4 Așa o fi?

5 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...